به گزارش قدس آنلاین، موضوعهای مرتبط با شورای اسلامی شهرها و شهرداریها در استان خراسان شمالی معمولاً با حواشی مختلف همراه بوده است؛ سال گذشته شاهد این موضوع در مرکز استان بودیم و ابتدای امسال در شیروان - دومین شهر پرجمعیت استان - نیز شاهد اختلاف نظرها و حواشی مختلف هستیم که سبب تصمیمگیری شورای شهر برای انتخاب سرپرست و شهردار جدید برای این شهر شده است.
عزل و انتخاب شهردار از جمله اختیارات قانونی اعضای شورای اسلامی شهرهاست؛ البته این عزل و نصب شرط و شروطی دارد که منظور از آن، رعایت چارچوبهای قانونی است. شورای اسلامی شهر اگر تصمیم بر تغییر شهردار دارد، باید این اقدام را براساس قوانین انجام دهد، یعنی باید شهردار از این موضوع مطلع باشد و نسبت به موارد مد نظر اعضای شورای شهر، پاسخهای خود را ارائه و از خودش دفاع کند.
مصوبه شورای شهر شیروان غیرقانونی است
مدیرکل دفتر شهری و امور شوراهای استانداری خراسان شمالی با تاکید بر اینکه مصوبه اعضای شورای اسلامی شهر شیروان برای عزل شهردار و انتخاب سرپرست و شهردار جدید درست نیست، اظهار کرد: اعضای شورای اسلامی شهر شیروان چند موضوع را برای عزل شهردار طرح کردهاند که شامل سکونت نداشتن شهردار و خانوادهاش و نارضایتی از عملکرد او بود.
مرتضی رجایی توضیح داد: زمانی که مسیر اعضای شورای شهر و شهردار از هم جدا میشود و به بنبست میرسند، برای تغییر شهردار دو راه وجود دارد؛ یکی از آنها اعمال ماده ۸۳ شامل دادن تذکر، پرسیدن سوال و استیضاح است، دومین مسیر نیز استناد به شرایط از دست رفته احراز لازم برای تصدی مسؤولیت است.
شهردار عزلشده ساکن شیروان است
وی ادامه داد: اعضای شورای اسلامی شهر شیروان، سکونت نداشتن خانواده شهردار و شخص شهردار در شیروان را یکی از دلایل استیضاح او اعلام کردند، این در حالی است که با بررسیهایی که ما انجام دادهایم، شهردار این شهر در شیروان سکونت دارد و مقیم این شهر است.
خانواده شهرداران از سکونت در همان شهر مستثنی هستند
وی با اشاره به موضوع سکونت نداشتن خانواده شهردار شیروان در این شهر، گفت: وزارت کشور براساس آییننامه اجرایی مربوطه اعلام کرده که خانواده شهردار در صورت وجود بعضی دلایل از جمله تحصیل، بیماری، اشتغال، رای دادگاه و ... از سکونت در شهر محل مسؤولیت شهردار مستثنی است.
رجایی بیان کرد: هیأت عمومی دیوان عدالت اداری سال گذشته خانواده شهرداران را از سکونت در آن شهر مستثنی دانسته و اعلام کرده است که خانواده شهردار الزامی به سکونت در آن شهر ندارند. بنا بر این دلایل، بحث سکونت نمیتواند دلیلی برای از دست رفتن شرایط احراز مسؤولیت شهردار تلقی شود.
تغییر شهردار، اختیار شوراست اما ...
مدیرکل دفتر شهری و امور شوراهای استانداری خراسان شمالی درباره دلایل شورای شهر شیروان مبنی بر نارضایتی از عملکرد این شهردار نیز گفت: عزل، انتخاب و هرگونه تغییر در مدیریت شهری جزو اختیارات اعضای شورای شهر است، اما باید در این مسیر براساس قانون و چهارچوبهای موجود رفتار کنند.
وی اظهار کرد: اعضای شورای شهر در صورتی که تصمیم بر تغییر شهردار دارند باید مسیر ماده ۸۳ را دنبال کنند که با تذکر به شهردار آغاز میشود.
وی ادامه داد: در صورتی که شهردار به تذکرهای دادهشده توجه نکرد یا موارد برطرف نشد، طرح سوال از شهردار انجام میشود و باید به صورت مکتوب به شهردار اعلام شود تا در مدت ۱۰ روز پاسخهای خود را ارائه دهد و از خودش دفاع کند. در صورتی که اعضای شورای شهر از پاسخ و دفاع شهردار قانع شوند، این فرآیند به پایان میرسد، اما در صورت قانع نشدن، فرآیند استیضاح آغاز میشود.
به گفته او، در این شرایط شهردار باید در جلسه دیگری که مختص استیضاح است حاضر شود و میتواند دفاعیات خود را بهطور کامل اعلام کند و حتی افراد مختلف را برای دفاع همراه داشته باشد. در این شرایط نیز اگر دو سوم اعضای شورای شهر قانع شوند موضوع از دستور خارج میشود، اما اگر این اتفاق نیفتد و در شورای هفت نفره شیروان، پنج نفر رای مخالف به شهردار بدهند، آن شهردار استیضاح میشود و باید شورای شهر برای اداره امور سرپرست انتخاب کند و به فکر شهردار جدید باشد.
وی افزود: اکنون به هر دلیلی، شورای اسلامی شهر مخالف مدیریت شهری است، اما مصوبه شورای شهر درست نیست و خارج از قانون است و به احتمال زیاد، شهردار براساس تصمیم هیأت تطبیق به محل کار خودش برمیگردد.
رجایی با بیان اینکه اعضای شورای شهر باید در اینگونه تصمیمها از افراد مطلع از جمله فرمانداری یا دفتر شهری استانداری مشورت بگیرند، تصریح کرد: همین موضوع در شهرداری ابهر رخ داد و شهردار ابتدا عزل شد، اما دیوان عدالت اداری حکم به برگشت شهردار داد و آن شهردار به محل کارش برگشت؛ این رویه اصلاً رویه مناسبی نیست و صورت خوشی ندارد.
وی گفت: با توجه به اینکه شش نفر از هفت عضو شورای شهر موافق تغییر شهردارند، ممکن بود شخص شهردار در صورت تعامل و ارتباط سازندهتر، تصمیم به استعفا بگیرد تا کار، گره نخورد، اما اکنون باید منتظر تصمیم هیأت تطبیق فرمانداری ماند که احتمالاً سبب برگشتن شهردار به محل کارش میشود.
وی ادامه داد: در صورت برگشتن شهردار به محل کارش، شورای اسلامی شهر شیروان باید دوباره مسیر اعمال ماده ۸۳ را در پیش بگیرد.
به گفته رجایی، اکنون سرپرست شهرداری، اداره امور را در دست دارد و امور شهری متوقف نشده است، تصمیم نهایی بهزودی اعلام میشود.
مشکلات اعلامشده به شهردار حل نشدند
رئیس شورای اسلامی شهر شیروان نیز در اینباره بیان کرد: من چند نوبت به شهردار اعلام کردم که به مشکلات موجود رسیدگی کند، اما در نهایت موضوعهای مطرحشده برطرف نشد.
عقیل آریانفر اظهار کرد: یکی از موضوعات، فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی است که ۹۰ درصد آنها فرسوده است و در حدود سه سال گذشته صرفاً یک اتوبوس و یک ون خریده شده است.
وی ادامه داد: انبار مرکزی شهرداری در مرکز شهر قرار دارد و اعلام کردیم که این محل را تبدیل به احسن کنید تا بتوان بهرهمندی بهتری از آن داشت و انبار مرکزی به جایی دیگر منتقل شود، اما این موضوع نیز مورد توجه قرار نگرفت.
وی افزود: در شهر شیروان، محلهای به نام خانلق وجود دارد که قدیمی است و انتظار داشتیم به آن رسیدگی شود و بیشتر مورد توجه قرار گیرد، اما این اتفاق نیز نیفتاد.
رئیس شورای اسلامی شهر شیروان گفت: در بازار روز این شهر میلیاردها تومان برای احداث ۱۰۰ غرفه هزینه شد، اما اکنون بیش از ۹۰ درصد آنها خالی مانده و طرح، عقیم مانده است. جدا از این موارد تعدادی از پرسنل نیز از رفتارهای شهردار نارضایتی دارند.
مصوبه شورای شهر ایرادی ندارد
وی با اشاره به مصوبه شورای اسلامی شهر برای عزل شهردار و انتخاب سرپرست شهرداری، اظهار کرد: مصوبه ما ایرادی ندارد و موضوع سکونت نداشتن خانواده شهردار در شهر همچنان پابرجاست. دیوان عدالت اداری نیز قانونی را ابطال نکرده، اما برداشت استانداری چیز دیگری است.
وی بیان کرد: اکنون گفتهاند شهردار اعلام کرده است که استعفایش را خواهد داد. بنابراین منتظر این کار هستیم. اگر هم اعلام نشود و در صورتی که مصوبه ما مورد تایید هیأت تطبیق فرمانداری شیروان قرار نگیرد، احتمال اصرار ما وجود دارد. اگر نشود نیز اعمال ماده ۸۳ را در دستور کار قرار میدهیم.
وی تاکید کرد: هدف ما از عدم اعمال ماده ۸۳ تاکنون این بود که چون او شرایط احراز مسؤولیت شهردار را از دست داده است دیگر نیازی به آن نیست. البته او اقدامات مثبتی نیز در شهر داشت، اما به نظر میرسد، شهرداری شیروان اکنون به تغییر مدیریت نیاز دارد و ما مسیر تعالی شهر را ادامه می دهیم.
موضوع احراز نشدن سکونت درست نیست
شهردار برکنارشده شیروان نیز اظهار کرد: اعضای شورای شهر موضوع احراز نشدن سکونت را مطرح کردهاند که درست نیست.
عینالله احمدی توضیح داد: همسر من در آزمون وکالت قبول شده و شش ماه باید در دوره کارآموزی در استان مازندران حضور داشته باشد که اردیبهشت ماه امسال این کارآموزی به پایان میرسد و به شیروان برمیگردد.
وی ادامه داد: براساس رای وحدت رویه دیوان عدالت اداری، خانواده از موضوع سکونت مستثنی است و وزارت کشور نیز پیش از آن، خانواده را در صورت وجود دلایلی از جمله تحصیل، از سکونت در شهر محل مسؤولیت مستثنی کرده است.
احمدی تاکید کرد: من شخصاً در تمام مناسبات ملی و مذهبی و جمعهها در مصلای شهر شیروان حضور داشتهام، حتی نوروز هم چون رئیس شورای اسلامی شهر در سفر بود، در شهر حاضر بودم تا موضوعی بر زمین نماند. همه اینها بهخاطر حس تعهد و مسؤولیتی بود که نسبت به مردم و شهر محل مسئولیتم دارم. به همین دلایل بود که در دورهای، یک کانکس را اتاق کارم کردم تا از نزدیک بر امور نظارت داشته باشم.
گفتند خانه سازمانی را یک روزه تخلیه کن
وی با تاکید بر اینکه رعایت حرمت افراد، از جمله وظایف مسلمانی است، ادامه داد: شورای شهر امروز به من نامه زد که باید خانه سازمانی را همین امروز تخلیه کنم، این کارها بداخلاقی است و انتظار میرود به این قبیل موضوعات توجه شود.
احمدی توضیح داد: در ۲.۵ سال گذشته ۸۴ پروژه کلنگزنی شد یا به افتتاح رسید و تمام حقوق پرسنل نیز بهروز شد. ۱۵ اسفند ماه پارسال، کل حقوق، عیدی، پاداش و معوقات پرسنل شهرداری پرداخت شد و در بودجه امسال نیز ۷۰ درصد را برای حوزه عمران اختصاص دادهایم. حدود ۹۰ میلیارد تومان از ۱۲۰ میلیارد تومان بدهی گذشته شهرداری را پرداخت کردیم. انتظار میرفت اعضای شورای شهر بهخاطر این اقدامات و خدمات، کمی بیشتر حرمت قائل میشدند.
وی اضافه کرد: هیچ وابستگی و دلبستگی به داشتن مسؤولیت در مدیریت شهری ندارم و هدفم تلاش برای اعتلای شهر و صاحبان آن یعنی مردم بوده است؛ اما رعایت اصول اخلاقی بسیار اهمیت دارد و حقانیت خدمتگزاران مردم نباید زیر سوال برود.
نظر شما